Udstyr & Forme

Til dig som ønsker at prøve kræfter med chokolade for første gang, vil jeg anbefale nedenstående basis udstyr. Lad være med at bruge en formue på udstyr før du har fundet ud af om det er noget for dig (hvis du som jeg, finder ud af at det er fantastisk, venter der en verden af udstyr, forme og farver, hvor kun fantasien.. og til tider pengepungen sætter grænser).

Basis-udstyr:
* et vandbad
* et termometer
* en chokoladeform (silikone vil jeg anbefale til de første forsøg)
* en spatel/andet skrabe-redskab
* en køkkenvægt (som du nok allerede har i køkkenet)
* god chokolade (fx Callebaut eller et par plader Lindt Excellence el. lign.)

Chokoladeforme:
På siden “Temperering & Støbning”, har jeg skrevet om fordele og ulemper ved hhv. silikone versus professionelle/polycarbonat-forme, så det vil jeg ikke komme ind på her.

Til gengæld vil jeg dele mine erfaringer med de forskellige chokoladeforme som jeg har kastet mig over. Jeg bruger stort set kun de professionelle fra den Belgiske producent “Chocolate World”, da bl.a. BageBixen forhandler et stort og varieret sortiment af disse (farligt).

Nogle forme er ret forskellige fx i størrelse, antal huller, hvor meget fyld der er plads til, hvor meget chokolade man bruger osv. Det kan derfor være svært, når man læser opskrifter til fx “2 forme” – for hvilke forme er tale om? Der er ingen anden vej end at prøve sig frem. Er der for lidt chokolade, kan der spædes til med mere chokolade som smeltes og tilføres den tempererede chokolade. Er der for meget, så fylder jeg typisk en silikoneform med resterne, som jeg trykker ud, små, store, skæve og med el. uden bobler… de uskønne chokolader smager stadig vidunderligt til kaffen.

En kort gennemgang af de chokoladeforme jeg har arbejdet med, som udelukkende er baseret på egne erfaringer, meninger & smag:

Diamant-formen (alm el. mini):
Kategori: elegant
Plads til fyld: Meget
Dekoration: gør sig bedst glat, naturlig, rainbow dust eller helfarvet.

Cake-slice-formen:
Kategori: klassisk
Plads til fyld: Meget
Dekoration: egner sig bedst i sin rene form grundet dens facon, men det er jo en smagssag.

CAP-formen:
Kategori: klassisk og elegant
Plads til fyld: medium.
Dekoration: egner sig flot i sin rene form grundet dens facon, men lidt farvede sprøjt er også smukke i denne.
Bonus: formen får én til at fremstå som en sand mester grundet det smukke bølgede og velkendte mønster.

Cone-formen:
Kategori: Enkel
Plads til fyld: Meget
Dekoration: Meget velegnet til leg med farver, penselstrøg, airbrush m.m.

Dråbe-formen:
Kategori: elegant
Plads til fyld: Lidt
Dekoration: Meget velegnet til leg med farver, penselstrøg, airbrush m.m.

Praline Curve-formen:
Kategori: Elegant
Plads til fyld: Meget
Dekoration: Meget velegnet til leg med farver, penselstrøg, airbrush m.m.

Pyramide-formen (den glatte):
Kategori: Enkel/bastant
Plads til fyld: Meget
Dekoration: gør sig bedst glat, naturlig, rainbow dust eller helfarvet.
OBS: Pas på med at støbe for tykke skaller. Svært at spise chokoladerne, da de er større end en enkelt bid.

Kanin-formen:
Kategori: Påske
Plads til fyld: Mega meget (stor form!)
Dekoration: Støbes der i hvid chokolade, kan der med fordel males lyserøde/hvide ører og næse, samt to små sorte prikker til øjne (males i formen inden støbning).

Klassisk Hjerte
Kategori: Klassisk & Jul
Plads til fyld: Meget
Dekoration: Meget velegnet til leg med farver, penselstrøg, airbrush m.m.

Diamant Hjerte:
Kategori: Elegant & Anderledes
Plads til fyld: Meget
Dekoration: Meget velegnet til leg med farver, penselstrøg, airbrush m.m.

Tal & Bogstavs-forme: er bare sjove til dekoration af kager m.m. og er helt sikkert et hit hos børnene.