#Fyldte chokolader

Praline & Karamel

Jeg har længe villet lave en god praline – som kunne skabe lidt mere bid og knas i de bløde fyldte chokolader. De er nu også skønne, men forandring fryder & nye udfordringer venter.

Disse kræver dog en del tid i forberedning, vil jeg mene, hvilket nok er grunden til man (i hvert fald jeg) lige skulle tage tilløb – der skal findes overskud og tid … & hurra for at jeg fandt det idag! – se nu bare her.

Kh fra Fru Pedersen
***

Praline: (relativt stor portion)
150g sukker
150g ristede hasselnødder (uden skal)
250g Callebaut mælkechokolade

Ovnristede & “afklædte” hasselnødder:
Før praline-projektet for alvor kan påbegyndes, skal hasselnødderne ristes og “afklædes”. Spred hasselnødder på en bageplade på bagepapir og sæt dem i ovnen (midten) – 160 grader i ca 20 min. Hold øje med dem… når størstedelen af dem er krakeleret i skallen er de klar.
Når de er kølet en smule skal der rulles/gnides med hænder, fingre el. viskestykke. Skallen vil på de fleste nødder være nem at få af (det drysser nærmest af som krymmel). Dog vil der altid være nogle der ikke vil smide frakken – dét er der i hvert altid hos mig.

Sorter endelig nødderne nu hvor du har fingrene nede i kvalitetskontrollen og fjern små krøllede, rynkede og trætte hasselnødder, der måtte ligge på pladen. Efter lang tids nødde-massage er der en bøtte lækre hasselnødder klar til brug. Og hvis nogle har en smule skal tilbage, er det helt ok.

Praline fremgangsmåde:
Smelt sukker til karamel i en kasserolle og kom hasselnødderne i. OBS: Man skal være hurtig til at få rørt rundt, da karamellen stivner voldsomt hurtig. Dæk så mange nødder som muligt (som du kan nå) og hæld dernæst karamel-nøddemassen ud på et bagepapir (på en bageplade).

125 gram af nødderne hakkes på mini-hakker (el. blender) til karamelliseret mel og resten hakkes med kniv, for at bevare lidt større stykker. Husk ikke at have dem for store, da du ellers får gevaldige udfordringer med at få dem igennem sprøjteposen, når du skal fylde dine chokolader (.. og det er møghamrende irriterende..).

Chokolades smeltes over vandbad og heri blandes den hakkede nøddekrokant samt karamelliseret mel. Hældes på sprøjtepose – og så er du klar til fyldning.

Færdigt resultat – 48 stk. Praline & Karamel diamanter med lidt gold dust og farve splash i fri hånd (farver fra Roxy&Rich) – Snittet viser saltkaramel øverst og hasselnødde-praline nederst. Jeg er fan!