#Chokoladebagværk m.m.

Flødebolleepidemien er over os!

Om jeg skal være en del af den hurtigtspredende flødebolleepidemi? Det tror jeg vidst nok jeg skal. Så jeg kastede mig fluks over projekt *Flødeboller!*.

Første forsøg – og jo jeg synes egentlig det gik ok. Det smukke er jo, at man bliver klogere og bedre for hver gang. For jo – Jeg mistede et par skumtoppe undervejs i dypperiet … sprøjtede skævt, ramte forbi bunden og alt det andet du kan forestille dig, der gik galt… men det hele handler jo om timing, chokoladens tyngde, varmen, stivheden i skummet og om de har haft hviletid og meget mere. Jo bevares … Man bliver klogere. Flødeboller er også en kunst, som alt andet der leger med følsomme ingredienser. Her tænker jeg især på chokolade.

Her ses den variant man dypper direkte i chokolade-badet.

Nu er jeg jo MEGET glad for at lave fyldte chokolader, så derfor ville jeg gerne støbe skallerne. Det er jo det samme som fyldte chokolader processmæssigt – bare ENORME fyldte chokoladerne. Her har jeg forsøgt at lave en portion med hindbærskum …


Skummen skal være dejligt blank, sej og samtidig luftig .. Opskriften kommer her. En dag fald jeg over denne basisopskrift fra BageBixen. Den er dejlig simpel og fungerer ganske fint. Det hele behøver ikke være en videnskab. 🙂

Det skal du bruge:
200 g. pasteuriserede æggehvider
300 g. sukker
150 g. glukosesirup
1 dl vand
Korn fra 1 vaniljestang
Chokolade til overtrækning
Flødebollebunde  

Glukosesirup, vand og vanilje puttes i en gryde og koges op til 110° C. Brug et sukkertermometer for at sikre dig, at temperaturen er korrekt. I mens ovenstående masse koges, piskes æggehvider og sukker stift.

Når den kogte masse når 110° C tilsættes massen til de oppiskede hvider og sukker. Der skal fortsat piskes mens den kogte masse tilsættes – pisk massen i mindst 10 min., (og gerne mere) efter at den kogende sirup er tilsat.

Men hvad så med hindbærvarianten?

Her tilførte jeg en mørk rød farve og 3 spsk frysetørrede hindbær. Jeg synes dog SNILDT den kunne have været kraftigere i hindbær-smagen. Så næste gang … mere hindbær – måske pulver?


Nu haves en fast skum. Put skummet i en sprøjtepose med tyl (her er brugt en glat tyl) og fordel skummet på de bagte bunde. Flødebollerne skal nu sættes på køl i omkring 6 timer (men mindre kan gøre det… ), inden de overtrækkes med chokolade. Hviletiden gør, at der dannes en let hinde på flødebollen.

Efter hviletiden smeltes noget chokolade. Dyp flødebollerne i chokoladen og pynt evt. med kokos, frysetørret hindbær eller lignende. Når chokoladen er størknet er flødebollerne klar til servering.

God fornøjelse derude! 🙂  

Hvorfor er der ikke billeder af det færdige resultat?

Vi fik gæster samme aften .. og spiste hver og en af de friske flødeboller! Life happens <3